Om Vera Myhre

Grafiker

1920-2000

Uddannet på Kunstakademiet 1945-48 hos Axel Jørgensen og Vilhem Lundstrøm og Grafisk skole fra 1949 hos Holger J. Jensen.

Vera Myhre begyndte oprindelig som maler og debuterede på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1947. Vera Myhres grafiske værker spænder vidt, da hun har arbejdet med flere forskellige teknikker såsom træsnit, litografi, serigrafi og forskellige blandingsteknikker. Vera Myhre har især udtrykt sig i litografi, serigrafi og collage. Siden 1964 har Vera Myhre været repræsenteret i Den Frie Udstillings bygning med grafik og collager. Hendes grafiske arbejde kan ses på en lang række danske og udenlandske museer.

Kunstens rolle i det moderne samfund

Ved siden af sit virke som kunstner har Vera Myhre ydet en stor indsats i det faglige arbejde for at forbedre kunstneres forhold i Danmark. Fra 1966-68 var hun den første kvindelige formand for Malende Kunstneres Sammenslutning, og 1974-90 var hun medlem af Akademirådet. I 1975 blev hun den første kvindelige præsident for Kunstakademiet. En post, hun varetog indtil 1977. Vera Myhre blev ikke valgt, fordi man mente, at det nu mere end 200 år efter akademiets oprettelse var på tide med en kvindelig præsident, men på grund af sine faglige kvalifikationer, sin store energi samt sin evne til at forhandle og arbejde vedholdende med en sag. Efter præsidentperioden blev hun formand for Kunstakademiets Malerfaggruppe 1977-79 og igen i 1985. I alle Vera Myhres administrative stillinger arbejdede hun utrætteligt for, at kunstnerne skulle have bedre værksteds- og udstillingsforhold, og for at de som kunstsagkyndige selv skulle have indflydelse på beslutningerne i Statens Kunstfond. At få Akademirådet med i en åben debat om kunstens rolle i det moderne samfund var ligeledes vigtigt for hende. Vera Myhre fandt endvidere tid til at sidde i akademiets udvalg for kirkekunst 1968-81, i repræsentantskabet for Statens Kunstfond 1977-85 samt i bestyrelsen for Kunst på Arbejdspladsen 1987-93.

Byen - her og nu

Mange af sine motiver fandt Vera Myhre i byen og i det daglige liv omkring sig. Motiverne var fra hverdagslivet i byen - byen med dens liv, dens grå gadenet, myldrende mennesker og lysende lamper. I Vera Myhres 12 sort/hvide stentryk "Byen - her og nu",  der i 1980 vandt Akademiets årspris, gengav Vera Myhre de stille eksistenser i storbyens stormende tunnel. Her gjaldt  det spillet mellem lys og skygge, mellem blød bevægelse og geometrisk stramhed. De grafisk forfinede og udtryksfulde brudstykker fortalte om livet i byen her og nu.

Mor og Barn

En særlig kærlighed nærede hun til de seks "Mor og Barn" farveserigrafier fra 1992. Fortryllende og billedligt fortættet er Veras fortællinger om datteren Vivi og børnebørnene Marie og Malene. De sidder i papircollagen med moderen i som den favnende figur, omgivet af de to små urolige, runde kroppe, der rækker og rækker ud med fyldige fingre - et frugtbart skue.

 

Læs mere

 

>> Nyheder.

>> Udstillinger og udmærkelser.

>> Håndværk.

>> Grafik og collager.

 

Maleren og grafikeren Vera Myhre er blandt nationens ypperste grafikere, og det kan derfor ikke undre, at det blev hende, der løb af med sejren i konkurrencen om Kunstakademiets prisopgave i malerkunst 1979

- Leck, Politiken, 2.marts 1980